onsdag 30 november 2016

KFÖ 16: Fråga till läsekretsen - Format 403

De flesta Dartformaten vi använder är beskriva i utbildningsmaterial mm och uppbyggnaden är logisk utifrån tidigare talsignalering. När det gäller rubricerat format, Eldtillstånd Återtagande, kvarstår dock en osäkerhet efter förra veckans övning. Finns det något ute i cyberrymden som vet hur det är tänkt att format 403 ska fyllas i?

Efter det vanliga huvudet i formatet finns följande rad där själva återtagandet av eldtillstånd ska anges:
     :

Motsvarande struktur finns även i format 401, Eldtillstånd Tilldelning, och där fyller man exempelvis i följande om eldtillstånd med JA avseende 4 eldstötar tilldelas:
JA   :4ES

Jag har letat i lite gamla reglementen och sambandsinstruktioner utan att hitta hur man gjorde återtagande av eldtillstånd vid talsignalering. Om eldtillståndet med JA återtas är det klart att "JA" ska finnas med men kolon indikerar att det är något mer som ska/kan anges. Är det ammunitionsmängd motsvarande tilldelning av eldtillstånd? (Om inte hela eldtillståndet återtas tycker jag att det verkar mer logiskt att ge ett nytt, aktuellt, eldtillstånd.)

Tacksam för svar!

2 kommentarer:

 1. När jag tittar på mitt oplatskort från 1985 så ser jag bara återlämnande av eldtillstånd. Ett återtagande borde bara var så enkelt som att man meddelar vilka skjutande enheter som man återtar och från när.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för svar! Ja, återlämnande av eldtillstånd är mer standard. Det som talar emot att det är en tidsangivelse som ska in före/efter kolon, men som inte framgick av min fråga, är att det under de första raderna ( : ) så finns en del där det är möjligt att ange återtagande på detta sätt, med från och till:
   JA/010830/010900

   Radera