onsdag 16 januari 2013

Peter Rådberg (MP) på Folk & Försvar

Idag talade Peter Rådberg på Folk & Försvar och presenterade miljöpartiets alternativ. Jag tycker att det var bra att Peter tryckte på de allvarliga, och jämförelsevis sannolika, hoten mot vår säkerhet i form av bland annat störningar i livsmedelsförsörjning och/eller elförsörjning. Miljöpartiet vill utveckla ett samhällsförsvar parallellt med det militära försvaret:
"Totalförsvaret är avskaffat sedan länge och i dagens Sverige finns inget som har ersatt detta. Därför, mina vänner, så måste Sverige utveckla ett samhällsförsvar parallellt med det militära försvaret. Om det värsta skulle inträffa, i form av en svår eller allomfattande cyberattack mot landet, eller om vår elförsörjning slås ut, så är frågan; hur ska Sverige klara en sådan kris?"

Därefter talar Peter mest om samordning av myndigheter medan jag tycker att man även borde se att samhällsförsvaret behöver ytterligare resurser i en allvarlig kris, än de som finns i fred.


Länk till SVT Forum (tid 11:42)
Fördjupning: Försvarspolitik i en ny tid (Motion till riksdagen 2012/13:Fö268)

5 kommentarer:

 1. Läste precis samma sak i DN. Är glad att Peter R tycker något i den här frågan, för det känns som om de andra partierna ligger långt efter där. Men särskilt prioriterad lär frågan aldrig bli i (mp). Tittar man på hemsidan så tar bara politik från de prioriterade områdena upp. :-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Problemet är att alla typer av säkerhetsfrågor kan bli högst prioriterade för alla partiet på extremt kort tid; men då är det oftast för sent för den gången. Förhoppningsvis kommer vi i Sverige under de kommande åren att klara av att dra slutsatser utifrån vad som händer i omvärlden.

   Radera
 2. Det hade varit intressant om han sagt "återutveckla" ett samhällsförsvar.

  För vi hade ett en gång för inte alls länge sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I praktiken har du rätt men tyvärr sågs det gamla civilförsvaret som en stödjande funktion till det militära så när vi avvecklade det militära invasionsförsvaret så följde civilförsvaret med. Det absurda var att detta skedde samtidigt som man började tala om nya hot och utvidgat säkerhetsbegrepp.

   Radera
  2. Båda motiverades av kalla kriget och man var uppenbarligen extremt enkelspårig i det tänkandet.

   Radera