onsdag 9 januari 2013

Mest pang för pengarna

Hur skulle medlen i den svenska försvarsbudgeten kunna göra störst nytta? I allmänhet verkar den svenska Försvarsmakten inte vara särskilt kostnadseffektiv, men så saknar den också konkurrens. Eller stämmer det? Det finns faktiskt ett annat svensk militärt förband - Nylands brigad. Brigaden utbildar svenskspråkiga från hela Finland i skärgårdsmiljö.

Denna brigad har flera gånger varit nedläggningshotad när Finland lagt ner fredsförband. Brigaden har inte bara ett militärt värde utan den är även viktig för att Finland ska vara ett tvåspråkigt land, både som symbol och genom att svenskspråkiga ungdomar från hela landet tjänstgör tillsammans.

Jag kastar nu fram förslaget att Sverige tar över finansieringen av detta förband. Därigenom uppnår vi (förhoppningsvis) följande:
- att vi får mest pang för pengarna jämfört med alternativet att satsa på rikssvenska förband;
- att vi stärker den svenska minoritetens ställning i Finland;
- att vi tar ett stort steg i skapandet av ett nordiskt försvarssamarbete.

5 kommentarer:

 1. Det där borde kunna vara inrikespolitiskt känsligt i Finland. Ett säkrare förslag vore att artigt fråga om vi får delta i finska storövningar med Svenska förband.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det skulle absolut kunna vara känsligt på många sätt. Dels vill Finland säkert finansiera sitt försvar själva och dels skulle en hypotetisk rikssvensk finansiering av finlandssvenska förband kunna leda till att dessa ifrågasätts internt. Förslaget var formulerat ur ett svenskt inrikespolitiskt perspektiv.

   Samtidigt är en av de viktigaste frågorna för Sveriges säkerhet att Finland behåller ett försvar med god förmåga så det fanns en portion allvar i mitt förslag. Med tanke på hur kostnadseffektivt det finländska försvaret är ger satsningar på att behålla förband i Finland betydligt mer pang för pengarna än att försöka återuppsätta förband i Sverige. Vi ska nu de närmaste sex åren satsa totalt 250 mdr kr för att ha förmåga att försvara en liten del av Sverige mot max två bataljoner i en vecka.

   Radera
  2. Vi måste i vilket fall lyfta försvaret över skamgränsen och då Finlands försvar är viktigt för oss är det bättre att vi förbereder oss för att hjälpa Finland.

   Radera
 2. Tack för uppmärksamheten! Jag vill lyfta fram att Nylands brigad haft ett regelbundet årligen återkommande övningssamarbete på snart 12 år med våra bröder på Amfibieregementet. För överblick, läs gärna http://www.forsvarsmakten.se/sv/Aktuellt/Nyhetsarkiv/I-Sverige/Amfibieregementet-Amf-1/16720/2amfibiebataljonen-pa-slutovning/ och http://vapenbroderna.se/wp-content/uploads/2012/03/B-S_Nr_4_2006.pdf... och under övningar har kunnat dela kostnader kristligt.

  En tankeställare: Räkna avstånd Berga-Karlskrona. Jämför Berga-Åbo. Vi borde alltså formaliteter vid gränsöverskridning och öva i stridsgrupp+ storlek!

  James Mashiri
  http://fmashiri.wordpress.com

  SvaraRadera
 3. Nu är vi en bit in på den väg som utstakades. Bildt och Enström får ett försiktigt ja av Haglund. Försvarsunion? https://fmashiri.wordpress.com/2013/01/13/storebror-och-lillebror-en-finsk-svensk-forsvarspakt/

  SvaraRadera