fredag 21 december 2012

Svårt för GSS/T att få nytt civilt jobb

På forumet soldf.com skriver signaturen dxl om svårigheten att söka nytt civilt jobb som GSS/T:
"[...] Vid två tilfällen nu så har det varit enbart pga att jag har kontrakt som GSST och då för att "du har ju redan jobb" (Jag har på mina intervjuer verkligen försökt att ärligt förklara vad GSST innebär).

Jag har nu slutat nämna GSST vid mina intervjuer och funderar starkt på att säga upp mitt kontrakt med FM. [...]"

I Försvarsmaktens broschyr står att anställning som GSS/T ger ett positivt meritvärde men det är inte uppenbart för mig vilket nytta en civil arbetsgivare har av att ha anställda som på grund av annan anställning kan beordras att delta i internationell insats i ett halvår.

Själv ser jag det här som en förutsägbar konsekvens av att värnplikten lagts i malpåse. Tidigare var försvaret ett gemensamt ansvar men nu blir deltagande i övning eller insats något som beror på individens eget val.

Som redan anställd har en GSS/T rätt till ledighet men inte någon rätt till nytt jobb. Vad ger Försvarsmakten för stöd till de soldater som har svårt att få nya civila jobb på grund av anställningen som GSS/T?

5 kommentarer:

 1. Nja det finns olika sätt att säga att man GSS/T. för det första så är uttrycket väldigt nytt och företag känner inte till systemet, sedan kommer inte alla GSS/T att kallas ut till internationell tjänst, och är beroende på vilken befattning man håller.

  Är det relevant för jobbet att nämna ens GSS/T tjänst ens under sin anställnings intervju?

  SvaraRadera
 2. Synd att dxl känner så.
  Tur i oturen då att vi har så utomordentligt bra reklamkampanjer att vi har 14 sökande till varje plats.

  SvaraRadera
 3. Som Charlie säger så handlar det om hur man presenterar sin relation med Försvarsmakten. Lagen är däremot tvingande vad avser skyldigheten för GSS/T att informera sin huvudarbetsgivare om att han eller hon har en anställning som tidvis tjänstgörande i Försvarsmakten.

  GMY

  Sinuhe

  SvaraRadera
 4. Ett alternativ kan ju vara detta: militarywork.se
  Ett bemanningsföretag som hyr ut militärt utbildad personal till civila marknaden. Företaget är ganska nytt men jag tror på idén med att ta tillvara de kunskaper människor med militär erfarenhet kan bidra med på ett civilt jobb.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kanske är en bra idé. Jag hade läst webbadressen tidigare och fått för mig att det handlade om legoknektsbranschen.

   Radera