fredag 17 oktober 2014

Ubåtskränkningar nu och då


För 40 år sedan föddes jag. För 30 år sedan var Sverige mitt uppe i en tid med omfattande ubåtskränkningar, exempelvis i Karlskrona 1984. För 20 år sedan gjorde jag GU som ubåtsjaktplutonbefäl vid 1. Bojbåtsdivisionen och kunde då vara med och avslöja att Flottan under några år jagat minkar och inte ubåtar. För 10 år sedan beslutade Sverige att den eviga freden var här och avvecklade största delen av ubåtsjaktsförmågan, exempelvis bojbåtarna. Idag 17/10 2014 rapporterar Försvarsmakten på nytt om ubåtskränkningar i Stockholms inre skärgård.

Under många år har jag deltagit i diskussionerna om vad som hände under ubåtskränkningarna på 1980-talet, exempelvis på det historiska forumet Skalman, även så den senaste veckan. Då Försvarsmakten inte kunnat presentera några bevis som stöd för att de iögonfallande kränkningarna (efter U 137) utfördes av sovjetiska ubåtar och då Förenta staternas tidigare försvarsminister Caspar Weinberger liksom Storbritanniens tidigare marinminister Sir Keith Speed bekräftat att västubåtar opererade i svenska vatten anser jag att allt tyder på att Ola Tunanders forskningsresultat är korrekta. (Se exempelvis Spelet under ytan som är tillgänglig digitalt.)

Försvarsmakten verkar ta den möjliga ubåtskränkningen på stort allvar och det talar för att det återigen skulle kunna vara främmande ubåtar i svensk skärgård. Under 1980-talet var det Roland Reagans amerikanska administration som genom den marina strategin försökte sätta press på Sovjetunionen. I dag är det i stället Vladimir Putins Ryssland som står för den ökade spänningen i vårt närområde. Vad Ryssland vill uppnå med upptrappningen är svårt att förstå för oss i väst men i veckan kunde man på DN kulturdebatt läsa Ryssland är redan i krig med väst av Michail Sjisjkin. Tyvärr har vi i Sverige inte bara avvecklat bojbåtssystemet utan även kustartilleriet med magnetslingor, minspärrar och ubåtsskyddskompanier samt förmågan till ubåtsjakt med helikopter. Liksom för 30 år sedan får nu Försvarsmakten laga efter läge i ubåtsjakten och jag önskar god jakt.

4 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Bengt Gustafsson skriver i Sanningen om Ubåtsfrågan om omkomna sovjetiska sjömän (sidan 153) och källan där är TV-programmet Reportrarna 1996. Intervjuerna i Reportrarna har diskuterats ingående och innehåller ett antal uppgifter som inte alls är trovärdiga (som att Sovjetunionen placerade ut fjärrstyrda kärnvapentorpeder i Sverige under 1960-talet. Att det var fråga om sovjetiska ubåtskränkningar har varit Försvarsmaktens uppfattning sedan 1980-talet men fortfarande finns inga bevis för detta, se exempelvis den delvis avhemligade och tidigare kvalhemliga rapporten från 1987.

   Vill du diskutera ubåtskränkningarna under 1980-talet rekommenderar jag forumet Skalman. Ett bra tips är då att först läsa igen det som diskuterats tidigare.

   Radera
  2. Ingen bra att hålla på att kommentera så sen på dagen.

   Radera
  3. Rysande läsning denna rapport!

   Radera