söndag 18 maj 2014

KFÖ 14: Övning med yrkessoldater

Även om jag var emot att värnpliktssystemet avvecklades så har jag givetvis ingenting emot de soldater som nu är anställda. Under årets KFÖ övade vi skydd av flygbas och vårt kompani var då förstärkt av soldater under befattningsutbildning vid LSS. Den här typen av samövningar är positiva för båda förbanden genom att vi får möjlighet att lära av varandra och ökad förståelse för varandras förutsättningar och uppgifter.

Läs även om andra hemvärnsbataljoners deltagande i Flygvapenövning 2014:
Samverkan för bästa skydd
Hemvärnet försvarar flygbasen

4 kommentarer:

 1. "Sabotörer, terrorister och demonstranter. De för gerillakrig mot 600 soldater i Tallhed."

  OK för sabotörer. Terrorister, demonstranter, gerillakrig? Journalisten måste fattat fel va, för det var väl inte scenariot..?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det var inte scenariot. Övningen hade ett nationellt perspektiv och liknade det senaste Geltic Bear-scenariot. Bataljonen påverkades av militanta pacifister ("demonstranter"), irreguljära förband ("terrorister") och fientliga specialförband ("sabotörer"). Att kalla det gerillakrig blir dock givetvis helt fel.

   Radera
  2. OK, som jag misstänkte då. Ingår irreguljära förband och militanta pacifister i scenariot?

   Tålamod, att skärpt lösa sin uppgift trots att ingenting verkar hända, dygn efter dygn, är en kraftfullt underskattad form av uthållighet som vi tyvärr alltför sällan har tid att öva.

   Radera
  3. Du har helt rätt, och det här var faktiskt en mycket bra övning långt från att "leka krig". De flesta soldater såg heller aldrig någon fiende. Samtidigt är möjligheten att testa uthålligheten begränsad under en fyradygnsövning. Jag återkommer till övningen i kväll.

   Mer om övningen:
   Dalabataljonen har uppnått KDU4! (bloggen Dalabataljonen)

   Radera