tisdag 20 maj 2014

KFÖ 14: Tillämpad dubbelsidig övning

Det som gjorde årets KFÖ till den bästa hemvärnsövning jag deltagit i var att den var både tillämpad och dubbelsidig. Från aktiveringen agerade vi som vi skulle ha gjort vid skarpt läge och det var ingen vit tejp som identifierade figuranter utan exempelvis civila skulle behandlas som om de var civila under en skarp insats. Vi genomförde marschen till flygbasen under radiotystnad och väl framme började vi lösa vår uppgift. 

Vi hade fått information om att motståndaren dels bestod av irreguljära förband som spelades av figuranter och dels av fientliga specialförband som spelades av yrkessoldater från K 3 och i förhållande till de senare var övningen helt dubbelsidig. Vetskapen om att det någonstans utanför flygbasen finns en vältränad motståndare som kommer att försöka ta sig in och göra något - spaning, sabotage, eldöverfall, fångsnappning (okänt vad) -gör att man skärper sig några snäpp extra.

Jag gissade, utan att vara säker, att första natten skulle vara lugn så att vi skulle få en chans att komma igång innan det började på allvar. När jag vaknade tidig morgon efter några timmas sömn så fick vi dock veta att en av våra plutoner gripit ett par fiender under natten; bevakningslinjen av hundpatruller och tekniska bevakningssystem fungerade! Under resten av övningen vid ORSA/TALLHED hade kompaniet ytterligare kontakter med motståndaren och jag tror att båda sidor fick en utmanande övning. Hemvärnet är på väg att få ny mörkerutrustning och det är något som ytterligare kommer att höja vår förmåga. 

Den största skillnaden mot tidigare övningar var inte att vi inte visste vad som skulle hända utan att våra förbandsinstruktörer inte gjorde det. På tidigare övningar brukar man genom att studera blågul kunna få en känsla av ifall något var på gång; det gick inte nu.

Under söndagens avslutande moment fick vi i stället öva på samma sida som livhusarerna.
 
Nästa år blir den befattnings-KFÖ men för förbandsövningar hoppas jag att den här typen av tillämpade dubbelsidiga övningar kommit för att stanna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar