tisdag 13 maj 2014

KFÖ 14: Två dalakommuner

Övningen ägde främst rum i Orsa kommun och enligt övningsledningen har Försvarsmakten/Hemvärnet fått ett mycket bra stöd från kommunen. Information om övningen har också lagts ut på kommunens hemsida:
Meddelande om miltiär övning (2014-04-30)
Vårens stora militärövning avslutad (2014-05-11)
Vansbro är en annan kommun i Dalarna, med centerpartistisk kommunalråd. I Vansbro beviljar kommunen inte anställda tjänstledighet för deltagande i hemvärnsövningar och menar, enligt uppgift, rent av att det är en bisyssla som inte är förenlig med anställning i kommunen!

Enligt min uppfattning kan det vara så att rättsläget inte är helt solklart, genom att hemvärnet utvecklats till något det inte var när det bildades, men Försvarsmakten tolkar lagstiftningen så att:
Den frivilliga och hemvärnsmannen är skyddade mot uppsägning av lagen och har rätt till frånvaro från sitt arbete för deltagande i övning mm som syftar till att uppfylla ingånget avtal med Försvarsmakten.

Jag uppmanar därför försvarsintresserade centerpartister att ta upp frågan med ledningen för Vansbro kommun för det kan inte vara acceptabelt att en kommun saboterar försvaret på detta sätt. Är det så att det går att tolka lagstiftningen annorlunda bör den förtydligas snarast möjligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar