onsdag 14 maj 2014

KFÖ 14: Rekrytering av kockar

Bataljonens kockar gjorde, som vanligt, ett mycket bra jobb med att laga mat. Tyvärr är inte kokgrupperna fulltaliga så de fick handräckning från kompaniernas daggrupp. Problemet med det är dels att handräckningspersonalen inte är tillgänglig för att lösa plutonens uppgift och dels att en del hemvärnsmän känner att de då får göra något annat än det som de tänkt sig.

Det är lottakåren (SLK) som har bemanningsansvar för kockarna och jag tror att det nya hemvärnet med föryngring och KFÖ-system innebär stora svårigheter för den traditionella rekryteringen av kockar. Det är min bild att hemvärnslottorna tidigare oftast var kvinnor gifta med hemvärnsmän och genom att hemvärnsmännen var 47+ år så var det inte många som hade små barn hemma. Övningarna var dessutom oftast som längst heldagar vilket gjorde att det gick bra att båda vuxna i en familj var borta på övning. Nu rekryteras betydligt yngre män och kvinnor till hemvärnet och kvinnorna väljer ofta att göra GMU för att bli hemvärnsmän och har man sedan barn blir det i stort sett omöjligt för båda i ett par att åka på KFÖ.

Att ha egna kokgrupper ger en god förmåga till uthållighet vilket även är till nytta i insatser för stöd till det civila samhället så hur ska man då lösa problemet med rekrytering av kockar? Det finns män med värnpliktsutbildning och civil kockutbildning/-erfarenhet som visat intresse av att bli fältkock men dessa hänvisas idag till grundkurs för fältkockar. För många är det inte möjligt att gå tvåveckorsutbildningar då det frestar på jobb och familj. Borde det då inte vara möjligt att validera den civila utbildningen och ordna kortare utbildningar i det specifikt militära? Om den organisation som har bemanningsansvar över tiden inte klarar av rekryteringen så måste man vara beredd att söka nya lösningar.

2 kommentarer:

  1. En annan tanke kanske vore att arvodera specialister (exv kockar) högre än soldater. Även om det knappast går att locka någon ointresserad kanske det kan tippa några vågar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, varför inte om det ser ut på samma sätt även i andra delar av landet. En sådan differentierad premie skulle kunna användas för att visa att en befattning är viktig. Jag tror dock att det skulle vara symboliskt och inte något som i sig räcker för att lösa rekryteringsproblemet. Grundförutsättningen är att det finns rimliga förutsättningar/krav för att kunna placeras på en befattning och att arbetsuppgifterna sedan är roliga (åtminstone ibland).

      Radera